Dagen Zonder Vlees: dit zet ‘Thuis’-actrice Marleen Merckx op het menu

doorLieve Claeysop 01/03/2017

Vanaf vandaag tot 15 april is het opnieuw Dagen Zonder Vlees. Heb jij je ook laten uitdagen om veertig dagen lang minder vlees en vis te eten, maar mis je nog wat inspiratie? Hier ontdek je elke woensdag het favoriete recept van een bekende deelnemer.

Foto: Piet De Kersgieter

Quiche met groene kool

Dit heb je nodig voor 1 quiche: 2 teentjes look, gehakt • 1 stengel prei, gesnipperd • boter • 1 kleine groene kool of savooikool, in reepjes • flinke snuf gedroogde tijm • zout • versgemalen zwarte peper • 1 vel kruimel- of bladerdeeg • 3 eieren • 400 g verse kaas, bijvoorbeeld Philadelphia • 250 ml room • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt • snufje nootmuskaat

Zo maak je het: Stoof de look samen met de prei op een laag vuur zacht in een flinke klont boter. Voeg de koolreepjes toe en kruid met de gedroogde tijm, zout en peper. Laat alles 10 minuten zachtjes bakken, tot de kool halfgaar is. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier, leg het deeg erin en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Klop de eieren los met de verse kaas, de room en de helft van de Parmezaanse kaas. Kruid met zout en nootmuskaat. Schep de groenten in de bakvorm, overgiet met het kaasmengsel en werk af met de rest van de Parmezaanse kaas. Zet 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de taartvulling volledig doorbakken is.

Tip: Ook lekker met spitskool, witte kool, boerenkool of een mengeling van verschillende koolsoorten.

Meer recepten vind je in het boek ‘Dagen zonder vlees, het nieuwe kookboek’ (Borgerhoff & Lamberigts, € 24,95).